Csőben sült spárga

 

A képen látható étel ránézésre tök rahedli és igazából sajnos alig látható, tehát nem ezzel fogok gasztrofotó versenyt nyerni. De ha hiszitek, ha nem, annyira, de annyira finom volt, hogy muszáj posztolnom. És irtó egyszerű.

 

 

HOZZÁVALÓK (2-3-4 személyre)

 

kevés napraforgó olaj

2 nagy fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

2 ek kukoricaliszt

só, bors

biovegeta ízlés szerint

szerecsendió (lehetőleg frissen reszelve)

parmezán (minél több, annál jobb)

trappista sajt reszelve ízlés szerint (sok)

1 csomag zöldspárga

2-4 dl rizstej

 

A spárgát megmossuk, és letörjük a szára alját, ahol könnyen elpattan magától is. Leitatjuk róla a vizet egy konyharuhával, majd még kettőbe törjük a szárakat. Egy közepes tepsit vékonyan kikenünk olajjal, és beleterítjük a spárgákat.

Egy közepes serpenyőt szintén vékonyan kiolajozunk, és karamellizáljuk benne az apróra vágott hagymát. Amikor elkészült, rászórunk egy-két evőkanál lisztet (én kukoricalisztet használtam), és elkeverjük. Ezután felöntjük rizstejjel. Először csak kevesebbet tegyünk rá, ha besűrűsödött, és kevésnek találjuk a mártást, akkor mehet még egy kicsi.

Préseljük bele a fokhagymát, tegyük bele a szerecsendiót, a biovegetát, sózzuk, borsozzuk. Mehet bele a parmezán is. Mikor felforrt, zárjuk le, és öntsük a mártást a spárgára. Tegyük sütőbe, s 200-220 fokon süssük meg, Mikor megpuhult, szórjuk a tetejére a trappistát, és süssük tovább, amíg megpirul.

 

Remekül illik hozzá a paradicsomsaláta, vagy bármilyen ízes zöldsaláta. Itt a képen egy isteni, friss céklás-céklaleveles salival látható.

 

Ehhez a követezőkre lesz szükség:

 

1, vagy ½ jégsaláta aprítva

1 szem, vagy ½ szem friss cékla uborkaszeletelőn vékonyra vágva

a cékla levele és szára felcsíkozva

1-2 szem érett paradicsom

 

És a Szuper Finom Öntet:

 

½ dl egy jó minőségű olajbogyó sós levéből

½ citrom leve

1 kk balzsamecet

1 kk dió olaj

1 tk méz

1 csipet só és frissen őrölt bors

1 ek dijon mustár

1 nagy gerezd fokhagyma

 

Hát így. Az adagokhoz pedig annyit, hogy 4 személyre is elég lehet, ha rizzsel és salival eszitek, de ha csak salival, akkor ez 2-3 személyes adag. Jó étvágyat!