Almás torma krémleves

A húsvéti asztal pikáns, feledhetetlen fogása ez a melengető, mégis tavaszi leves. Ha elismerő pillantásokra hajtasz, mindenképpen javaslom elkészíteni!

tormaleves2.jpg

HOZZÁVALÓK:

2 szál újhagyma

1 nagy krumpli

4 közepes alma (ha lehet, savanykásabb)

1 kis üveg ecetes torma (Nem biztos, hogy az egész üveget bele kell tenni! Kezdd a felével, és kóstolgasd.)

1-2 ek libazsír

1-2 szelet házi szalonna, szalonnabőr

2 ek (gluténmentes) liszt

2 dl (laktózmentes) főzőtejszín

1 dl száraz fehérbor

1-1,5 l víz

1 bio tyúkhúsleves kocka

só, frissen őrölt bors

őrölt szerecsendió

Feltét: apróra vágott alma és füstölt sonka/csülök, reszelt füstölt sajt, pirítós

 

Az újhagymát és a krumplit mossuk, pucoljuk meg, majd aprítsuk föl, és pirítsuk meg a libazsíron. Két szem almát mossunk, pucoljunk meg, majd reszeljük le, és tegyük a lábosba. Szórjuk meg a gluténmentes liszttel.Öntsük rá a főzőtejszínt, a bort és a felforralt vizet (először csak 1 litert, ha túl sűrű, a végén higíthatjuk még). Tegyük bele a tyúkhúsleves kockát, reszeljünk bele szerecsendiót és szórjuk meg frissen őrölt borssal. Adjuk hozzá a tormát - egyelőre a felét, aztán kóstolgassuk, kell-e még bele. Forraljuk föl, majd főzzük fedő alatt kis lángon, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor húzzuk félre a tűzhelyről, és turmixoljuk le kézi mixerrel. Ezután beledobjuk a szalonnát és a szalonnabőrt ( a főzés végén vegyük ki!), s addig főzzük, míg kellemesen füstös ízt kap. Amikor kész, tegyük bele a maradék apróra vágott almát és a felkockázott sonkát/csülköt, majd főzzük még 5-10 percig. A sonkát megpirítva a tetejére is tehetjük. Nagyon megy hozzá a füstölt sajt és a pirítós is, így egy komplett vacsit is kitesz.

Ebből a mennyiségből minimum 1,5 l leves lesz, ami azért bőven elég szokott lenni 4 személyre, és még marad is.

 

Jó étvágyat!