Marokkói Batáta

Az indiai sabji és a marokkói Tajine szerelem gyereke, édesburgonyából. Fincsi vegán fogás, amely alacsony fodmap és alacsony fruktóz tartalmú étrendbe is illeszthető. Ha gondod van a paradicsompürével, egyszerűen hagy el, és főzés végén csepegtess az ételbe némi citrom- vagy lime levet.

marokkoibatata.jpg

 

HOZZÁVALÓK (4-6 személyre):

3 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj

1 ek fekete mustármag

1 ek római kömény

1 ek friss gyömbér

1 ek Tajine (marokkói fűszerkeverék - tetszőleges curryvel helyettesítheted)

1 ek bio zöldségleves por

1 kk frissen őrölt színes bors

1 ek rizsliszt (elhagyható)

2 nagyobb batáta

3 ek paradicsom püré VAGY kevés citrom/lime lé

1/2-1 doboz kókusztejszín

víz

A tálaláshoz kókuszchips, újhagyma zöldje

 

Egy nagy lábosban melegíts fel annyi olajat, amennyi vékonyan ellepi az alját. Dobd bele a fekete mustármagot és a római köményt, majd tedd rá a fedőt. Kis lángon dolgozz! Várd meg, míg a magok kipattognak, hallani fogod. Azután add hozzá az apróra vágott gyömbért, és pirítsd át néhány másodperc alatt. Most tedd bele a felkockázott batátát, sózd, borsozd meg, és pirítsd kis ideig fedő alatt. Mikor megpirult az édesburgonya, hintsd meg a bio zöldségleves porral, a Tajine-nel és a rizsliszttel (ez csak sűrítésre szolgál). Tedd bele a kókusztejszínt, és ha nem okoz problémát, a paradicsompürét. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd tedd vissza rá a fedőt, és főzd puhára.

Rizzsel tálald, s tálaláskor szórd meg kókuszchipssel, valamint újhagyma zöldjével.

Jó étvágyat!