Marokkói Batáta
Az indiai sabji és a marokkói Tajine szerelem gyereke, édesburgonyából. Fincsi vegán fogás, amely alacsony fodmap és alacsony fruktóz tartalmú étrendbe is illeszthető. Ha gondod van a paradicsompürével, egyszerűen hagy el, és főzés végén csepegtess az ételbe némi citrom- vagy lime levet.
HOZZÁVALÓK (4-6 személyre):
3 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
1 ek fekete mustármag
1 ek római kömény
1 ek friss gyömbér
1 ek Tajine (marokkói fűszerkeverék - tetszőleges curryvel helyettesítheted)
1 ek bio zöldségleves por
1 kk frissen őrölt színes bors
só
1 ek rizsliszt (elhagyható)
2 nagyobb batáta
3 ek paradicsom püré VAGY kevés citrom/lime lé
1/2-1 doboz kókusztejszín
víz
A tálaláshoz kókuszchips, újhagyma zöldje
Egy nagy lábosban melegíts fel annyi olajat, amennyi vékonyan ellepi az alját. Dobd bele a fekete mustármagot és a római köményt, majd tedd rá a fedőt. Kis lángon dolgozz! Várd meg, míg a magok kipattognak, hallani fogod. Azután add hozzá az apróra vágott gyömbért, és pirítsd át néhány másodperc alatt. Most tedd bele a felkockázott batátát, sózd, borsozd meg, és pirítsd kis ideig fedő alatt. Mikor megpirult az édesburgonya, hintsd meg a bio zöldségleves porral, a Tajine-nel és a rizsliszttel (ez csak sűrítésre szolgál). Tedd bele a kókusztejszínt, és ha nem okoz problémát, a paradicsompürét. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd tedd vissza rá a fedőt, és főzd puhára.
Rizzsel tálald, s tálaláskor szórd meg kókuszchipssel, valamint újhagyma zöldjével.
Jó étvágyat!