Sütőtökös túrótorta

Látványos, izgalmas, elegáns - csak sütőtök rajongóknak!

Ennél látványosabb őszi édességet nehéz találni. Az elkészítése nem nehéz, de kicsit pepecselős, a végeredmény azonban abszolút megéri a melót! Ebben a tortában egyáltalán nincs liszt, így gluténmentesítenünk sem kell. Azt azért tartsuk szem előtt, hogy ennek tényleg sütőtök íze van!

sutotokosturostorta2.jpg

HOZZÁVALÓK A TÚRÓKRÉMHEZ:

500 gr laktózmentes tehéntúró

2 tojás

100 gr nyers nádcukor

1 ek kukoricakeményítő

25 gr mák

 

HOZZÁVALÓK A SÜTŐTÖK KRÉMHEZ:

500 gr főtt sütőtök pürésítve

2 tojás

70 gr nyers nádcukor

1 tk reszelt citromhéj (bio!)

1 ek kukoricakeményítő

 

HOZZÁVALÓK A MÁZHOZ:

100 gr laktózmentes tejföl

100 gr főtt sütőtök pürésítve

30 gr nyers nádcukor

1 tojás

sutotokosturostorta1.jpg

ELKÉSZÍTÉSE:

1. TÚRÓKRÉM: A túrókrém hozzávalóit robotgéppel összekeverjük.

2. SÜTŐTÖK KRÉM: A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, a belsejét kikaparjuk. A húsát nagyobb darabokra vágva puhára főzzük. A levet leöntjük, a tököt pedig leturmixoljuk. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd hozzáadjuk a tojásokat, a keményítőt, a cukort és a citromhéjat.

3. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. Megkezdjük a két féle krém adagolását, koncentrikus körökben: a forma közepére egy nagy kanállal egy nagy pötty sütőtök krémet teszünk. Köré karikába túrókrémet. Köré sütőtök krémet, majd ismét túrókrémet, és így tovább. Mikor a rétegzés kész, fogunk egy fogpiszkálót, és középről kifelé vonalakat húzunk bele, így:

sutotokostorta3.jpg

4. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

5. Közben a máz hozzávalóit is összekeverjük. Mikor a tortát kivesszük a sütőből, szépen rácsorgatjuk a mázat (középről induljunk, körkörös mozdulatokkal). Vissza toljuk a sütőbe, és még kb. 7 percig sütjük.

6. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk!

A receptet itt találtam.

Jó étvágyat! :)