Túrázók levese
Kettéfagyás elleni csoda
Néhány nappal ezelőtt kedélyes kirándulást tettünk Pilisszentlélekre, a pálos kolostor romjaitól induló körtúra reményében. A kedvünket még akkor sem hagytuk elromlani, mikor indulás előtt szakadni kezdett az eső, elvégre nem vagyunk cukorból! Igaz, az ígért 9 fok helyett 3 volt, na de öltözet kérdése az egész. A túra akkor kezdett kissé elfajulni, mikor a Felső-Ecset-hegy tetején megkaptam az időjárási figyelmeztetést a mobilomra, s ezt illusztrálandó, kettő percen belül meg is érkezett az erős szélvihar, meg a vízszintes hóesés. A fák recsegtek, ropogtak, és erősen nyikorogtak. Már akkor éreztem, hogy itt forró levesre lesz szükség.
A túra egyébként nagyon élvezetes volt, eltekintve attól, hogy félúton vissza kellett fordulnunk a viharban kidőlt fák, és egy figyelmeztető tábla miatt - nyáron visszamegyünk gyerekekkel is. Némi sárdagasztás, valamint szegény jó bakancsom talpának totális kaputtja után otthon azonnali hatállyal a tűzhely mellé álltam.
Ezt a receptet korábban a BBC GoodFood Magazin azonos című levesreceptjéből alakítottam ki. Csodálatos, telt ízű, laktató, forró csoda, síelés és téli túrák után valóban ideális. Érdemes előre elkészíteni!
HOZZÁVALÓK:
1 ek libazsír
2 szelet házi füstölt szalonna
1 közepes fej hagyma (FODMAP diéta esetén hagyd ki)
2-3 nagyobb gerezd fokhagyma (FODMAP diéta esetén hagyd ki)
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1-2 szál szárzeller
6-8 szem gomba (FODMAP diéta esetén hagyd ki, vagy kevesebbet használj)
1 csésze zöldborsó
1/2 kápia paprika (elhagyható)
1 csésze köles
só
frissen őrölt bors
1-2 dl száraz vörösbor
bio zödségleves/tyúkhúsleves kocka vagy sűrítmény
2 ek Worcestershire szósz
1-2 ek gluténmentes liszt
ízlés szerint rozmaring, kakukkfű, petrezselyem...
...és sok-sok parmezán!
(esetleg kellevél, FODMAP esetén ne tedd bele)
ELKÉSZÍTÉS:
Egy lábasban melegítsd fel a zsírt. Tedd rá az apróra vágott vöröshagymát, fonnyaszd meg. Tedd rá a szalonnát, süsd zsírjára. Tedd rá a zöldségeket, engedd picit megpirulni őket, lisztezd, kavard össze, majd öntsd fel forró vízzel a levest. Beleteheted a kölest és a fűszereket, bort, Worcestershire szószt is, csak semmi vacakolás! Hagyd rotyogni, míg a zöldségek és a köles eléri a megfelelő állagot. Közben kóstolgasd, hátha szeretnél még tenni bele egy kis bort... Tálaláskor szórd meg petrezselyemmel, keverd bele a kellevelet, és alaposan parmezánozd meg! Isteni, csodálatos, mennyei. Csak így egyszerűen.
A jó időben kellemesnek ígérkező családi túra útvonalát itt találod:
https://kirandulastippek.hu/dunakanyar/pilisszentlelek-a-palos-kolostor-romjai-felett
(Fogok írni az erdészetnek, pontosan mit is jelent a "06:00-16:00 közt az úton járni tilos és életveszélyes!" felirat a túra felénél... gyanítom, a szél és a kidőlő fák miatt van kinn.)
Búcsúzóul még egy kép a levesről, csicsa nélkül:
Meg egy rólunk, mert ez az én blogom, és megtehetem :D
További jó étvágyat!
Enikő