Csodálatos Házi Májas

Ez, kérem szépen: egy közkedvenc. A mennyiségeket tekintsétek irányadónak, és ízlés szerint változtassátok. Az egyik legfinomabb szendvicsfeltét, és sokáig eláll (egy hétig jó, ha hűtőben tartjátok).

majas1.jpg

HOZZÁVALÓK:

0,5 kg csirkemáj

0,5 kg liba/kacsazsír (illetve annyi, amennyi ellepi)

2 gerezd fokhagyma (FODMAP esetén elhagyható)

2 dl száraz fehér bor (FODMAP esetén inkább egy kis vöröset javaslok, illetve te tudod, tolerálod-e, vagy kihagyod)

apróra vágott ecetes uborka ízlés szerint (ehhez a mennyiséghez 2-4 darab)

2 ek magos dijon mustár ( vagy ízlés szerint)

frissen őrölt színes bors

1 tk majoranna (vagy ízlés szerint)

 

A csirkemájat alaposan megmossuk, szűrőben lecsöpögtetjük. Jól átnézzük, hogy ne legyen benne epe. Ha van: kivágjuk. (Az epe élénkzöld, könnyű észrevenni, és megkeseríti az ételt.)

majas2.jpg

A májat egy magas falú lábosba tesszük, és hidegen rárakjuk a zsírt. Csak a végén fogunk sózni! (Azért hidegen, mert  máskülönben a vizes máj és a zsír találkozása forró cseppekkel teríti be a konyhát és az érzékeny háziasszony/háziúr bőrt.) Lassan melegíteni kezdjük, fedő nélkül, míg a zsír elolvad, és ellepi a májat. Ha nem lepi el, teszünk még bele zsírt.

A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk, egy nagykés lapjával megroppantjuk, beledobjuk a fazékba. Ízlés szerint tekerünk bele frissen őrölt borsot. A már olvadt cuccba óvatosan beleöntjük a bort. Hozzáadjuk a majorannát.

Lassú tűzön megfőzzük a májat. Nem kell neki sok, 20-30 perc alatt kész. Ha bizonytalanok lennénk, vágjuk ketté az egyik darabot, és nézzük meg, jó-e már. Közben apró kockákra vágjuk az uborkát.

A májat, mikor elkészült, félrehúzzuk a tűzről, és kicsit hagyjuk hűlni. Mikor már nem tűzforró, beletesszük a mustárt, sózzuk, és összeturmixoljuk egy kézi mixerrel (vigyázva, mert ugye a forró cseppek). Végül belekeverjük az uborka darabokat, és míg folyékony, kiporciózzuk.

Ez elég nagy adag, én szoktam belőle vinni ajándékba is kis 2 dl-s csatos üvegekben a szülőknek, magunknak is futja egy szép cseréptálnyira. A maradék, ha van, fagyasztható. Arra érdemes még figyelni, hogy legalább fél, de inkább egy napot állni hagyjuk a hűtőben, mert lassan dermed meg, az íze viszont ekkor lesz az igazi.

Ideális reggeli, vacsora, falatkákon előétel, továbbá kiránduláshoz is tökéletes, ha nincs nagy meleg (mert akkor megolvad a kenyéren). Továbbá gasztro ajándéknak és vendégségbe is nyerő lehet. Whiskyvel is készíthető, ha feldobnád kicsit.