Portugál Narancs Torta

Glutén- és laktózmentesen

Fantasztikusan illatos, intenzíven narancsos, eszeveszettül finom desszert. Méltó kísérője bármilyen ünnepi alkalomnak. Az eredeti receptben nem torta, "csak" sütemény néven szerepel, de olyan csodás íze és állaga van, hogy abszolút megállja a helyét tortaként is.

narancstorta3.jpg

HOZZÁVALÓK:

  • 15 dkg laktózmentes vaj/sütőmargarin
  • 25 dkg nyers nádcukor
  • 15 dkg rizsliszt
  • 5 dkg zabliszt
  • 5 dkg hajdinaliszt
  • 1 tk gluténmentes sütőpor
  • 4 tojás
  • 6 kezeletlen héjú, bio narancs

 narancstorta1.jpg

ELKÉSZÍTÉSE:

Vegyük ki a vajat vagy margarint a hűtőből, és szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit meglágyulni.

Mossuk meg és szárogassuk meg a narancsokat. Négy narancs héját reszeljük le, a levüket préseljük ki és tegyük félre. Az ötödik narancsból vágjunk szép karikákat.

Keverjük össze a liszteket és a sütőport.

A tojásokat törjük fel, és gondosan válasszuk szét a sárgáját a fehérjétől. (Egyáltalán ne legyen a fehérjében egy kis darab sárgája sem, mert később elrontja a tojáshab állagát.)

Gépi habverővel vagy kézi mixerrel habosítsuk ki a puha vajat a cukorral. Adjuk hozzá és dolgozzuk el vele egyenként a tojássárgájákat. Ezután beletehetjük a narancslevet és a narancshéjat is, ezzel is jól elkeverjük. Itt már a habverőt sima keverőkarra válthatjuk. Négy adagban hozzáadjuk az eddigiekhez a sütőporos lisztkeveréket, ezt is jól összedolgozzuk.

Egy másik (nem zsíros és nem vizes!) edényben egy csipet sót hozzáadva gépi habverő segítségével kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Akkor jó, amikor nem folyik ki az edényből. A tojáshabot egy lapát segítségével óvatos, nagyívű mozdulatokkal beleforgatjuk a tésztába, míg szép homogén lesz.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk egy kör alakú sütőpapírral. Fektessük bele szépen a narancskarikákat, majd tegyük bele a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben legalább 35-45 percig sütjük. (Ennyi sütési időt írt az eredeti recept - én körülbelül másél-kétszer ennyit sütöttem, mire a tűpróbát kiállta: egy hústűt beleszúrva a süteménybe a tű kihúzáskor tiszta marad).

Mikor megsült, hagyjuk a formában kicsit hűlni, majd óvatosan csatoljuk le az oldalát, és hűtsük ki teljesen. Ezután tegyünk rá egy tortatálat, és fordítsuk rá a tortát! Ha szerencsénk van, a narancsszeletek szépen látszanak, és nem is feltétlen kell rá több csicsa - az én tortámon eléggé belesültek a tésztába. Így is nagyon sokat dobnak a sütin, tehát mindenképp tegyük bele őket!

Most préseljük ki a hatodik narancs levét, és egy kis narancslével, sok porcukorral és csipetnyi kardamommal készítsünk sűrű cukormázat! Csorgassuk a teljesen kihűlt tortára, akár két rétegben (egy réteget felviszünk, hűtőbe tesszük, és 20 perc múlva mehet rá a következő réteg). Mielőtt a máz teljesen megszilárdul, szórjuk meg blansírozott mandulaszeletekkel és kandírozott narancshéjjal a tortát!

Elegáns, gazdag ízű, pazar édességet kapunk, jó étvágyat hozzá! :)