Gombás cukkíni spagetti erdei fűszerekkel
Néhány nappal ezelőtt gyógynövénygyűjtő túrán voltunk a Pilisben. Sok mindennel megismerkedtünk, s hoztunk is haza egy kis kakukkfüvet meg oregánót. Menjetek ti is szedni, tök más íze van, mint a teraszon neveltnek, pedig az is csodás! A személyes véleményem az, hogy ami az erdőben termett, abban benne lesz az erdő szelleme, ez pedig mindenképpen plusz árnyalatokkal gazdagítja az ízeket.
Nekem az erdő kicsit savanykás, kicsit földes, kicsit édes, és nagyon fűszeres ízű, illatú hely volt mindig is.
Az alábbi, rendkívül egyszerű recept a kedvemért rizstejszínnel készült, de természetesen használhatsz rendes, illetve laktózmentes tejszínt, vagy szójatejszínt is – a kókuszt ehhez nem ajánlom, szerintem nem stimmel ízben a gombához.
A szalonnát kihagyhatod, a libazsírt lecserélheted pl. kókuszzsírra, parmezán helyett esetleg megszórhatod sörélesztővel a kész finomságot – így vega, vagy vegán lesz. És természetesen eheted rendes olasz tésztával is, úgy is isteni. A cukkíni spagetti azonban kitűnően működik nagy melegben, ráadásul glutén mentes is.
Na és most nézzük a receptet, úgy kábé 4 személyre:
kevés libazsír
kis darab házi szalonna felkockázva
egy doboz gomba felkockázva
1 doboz rizstejszín
2 gerezd fokhagyma
(friss, erdei) szurokfű
(friss, erdei) kakukkfű
2-3 ek parmezán (szórható)
só, bors
1/2-1 dl száraz fehérbor
fejenként 1 cukkíni
½ citrom leve (maximum)
1 ek kukoricaliszt
A cukkínit 1.) zöldségspirálozóval tésztává alakítjuk, vagy 2.) hosszában néhány mm-es szeletekre vágjuk, majd felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk (ha van otthon borsikafű, azzal is isteni lesz), enyhén megcitromozzuk. Pihentetjük úgy 10 percet, majd a levét leöntjük, s így tálaljuk.
A mártáshoz egy serpenyőt vékonyan kikenünk libazsírral. Nekem erre szükségem volt, hogy ne égjen le a szalonna, de teflon serpenyőnél a szalonnát kis lángon megpirítani is elég lehet, annak is lesz elég zsírja. Szóval kis lángon felmelegítjük a libazsírral kikent serpenyőt, megpirítjuk benne a szalonnát, majd a gombát is rátesszük, s megborsozzuk. Ekkor még ne sózzunk, mert levet ereszt! Ha megpirult, megszórjuk kevés kukoricaliszttel (vagy tetszőleges liszttel, ha nem cél a glutén mentesség), és így is keverünk rajta egyet. Mehet bele a tejszín, a bor és a só, a fokhagyma, majd a parmezán. Összeforraljuk, s végül belekeverjük az apróra vágott friss zöldfűszereket. Ezzel már nem nagyon főzzük, hadd maradjon erdőillata :) Jó étvágyat!
És most néhány szó ezekről a csodálatos fűszerekről:
A kakukkfű hatékony megfázás ellen, köhögésre, s fertőtlenítő hatású. Mi rendszeresen isszuk télen torokfájás, nátha, lázas állapot esetén. A friss kakukkfű teának a gyermek is rajongója mézzel, citrommal. Kitűnő fűszere az olaszos ételeknek, paradicsomszószoknak, gombának. Ráadásul olyan csodás illata van, mint egy komplett nyári rétnek. Emésztési problémák esetén pl. szélhajtónak használják. Fő hatóanyaga a thymol, amiből a kerti kakukkfű tartalmaz többet, mint a mezei, így állítólag gyógynövényként is hatékonyabb vadon növő társánál. (De az erdő szelleme, ugye…) Az ayurvéda kapha és vata kiegyensúlyozónak ismeri. Maria Treben (és egy régi ayurvéda tanárom) reggel kávé helyett ajánlja a kakukkfű teáját, frissítő hatás miatt, de gyerekek erősítő szereként, reumás és ideges problémák segítőjeként, női szerként is hivatkoznak rá.
Az oregánó/szurokfű/ szintén jó megfázásos tünetekre, meg olasz kajákhoz, és, akárcsak a kakukkfüvet, akkor jó szedni, mikor virágzik. Pitta növelő, vata, kapha csökkentő.