Citromos csirke forró napokra

Az alábbi recept hőségriadóra is ideális, szeretettel ajánlom - főképpen, ha szereted a karakteres ízeket. Én két citrom levét használtam el hozzá, ami jó is volt a nagy melegre való tekintettel, de egyetlen citrom levét használva simulékonyabb, kevésbé harsogó íze lesz ennek a csodás ételnek. Arra is érdemes figyelni, hogy érett gyümölcsöt válasszunk hozzá - így teltebb, selymesebb az összhatás. Gluténmentes, tejmentes recept, késő esti csúnyafotóval.

citromoscsirke.jpg

HOZZÁVALÓK 3 személyre:

1 nagy csirkemell

kevés olaj

frissen őrölt vegyes bors

2 tk nádcukor

1-2 ek méz

1 nagy, érett citrom leve (vagy 2, ha nagyon intenzív ízeket akarsz)

1 csokor újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csokor friss bazsalikom

1 csokor petrezselyem

némi növényi tej, vagy kevés víz (elhagyható)

2-4 ek kókuszreszelék (elhagyható)

2 ek szezámmag

 

ELKÉSZÍTÉS:

A csirkemellet nagyobb csíkokra, darabokra vágom. Mindkét oldalát megsózom, frissen őrölt borssal megszórom. Egy serpenyőt vékonyan kiolajozok, és beleteszem a csirkecsíkokat sülni. Nem mozgatom, kis-közepes hőfokon hagyom jól megpirulni az alját.

Ha ez megvan, megfordítom a szeleteket, hogy a másik felük is megpiruljon. Mikor kész, hozzáadom a felszeletelt újhagymát zöldjével együtt. Meglocsolom a húst 1-2 evőkanál mézzel, és hagyom még pirulni 1-2 percig kis lángon.

Míg a csirke pirul, elkészítem a mártást. Egy nagy, érett citrom levét kifacsarom, hozzákeverek még némi frissen őrölt színes borsot, belenyomom a fokhagymát, és elkeverem a nádcukorral (vagy helyette ez is mehet mézzel), s ráöntöm a húsra. Ha túl kevés, kis vizet, vagy növényi tejet adhatunk hozzá. Fedő alatt főzzük még tovább, hogy jól átjárja a citrom íze. Ha szeretnék, tehetünk bele kókuszreszeléket, ami egyrészt hűtő hatású a melegben, másrészt így sűrűbb szaftot kapunk.

Míg fő, egy száraz serpenyőben megpirítunk 2 evőkanál szezámmagot állandóan mozgatva, kis lángon, és felaprítjuk a zöldfűszereket. Már csak annyi a dolgunk, hogy ezeket az elkészült csirkéhez keverjük! Köretként rizst, salátát ajánlok hozzá. Jó étvágyat!