Padlizsános pite
Kicsit kell vele babázni, de könnyen elkészíthető, és méltó lezárása a böjti időszaknak ez a kitűnő gluténmentes (kovászos) pite! A kovászt el is hagyhatod belőle, helyette dolgozhatsz élesztővel. A végeredmény nagyon finom, egy jó kis salátával megállja a helyét vendégségben is!
KOVÁSZ KÉSZÍTÉSE:
4 dkg porélesztő
4 dkg kristálycukor
4 ek gluténmentes lisztkeverék (Barbara)
2 dl langyos víz
Ha van kovászunk, tök jó, ha nincs, megpróbálhatunk gyorskovászt készíteni a gluténmentes lisztkeverékből. Én Barbara lisztet használtam, azon volt ehhez egy recept. Keverjük csomómentesre a hozzávalókat, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 15 percig. Ebből kb. meglesz a mennyiség, ami a pitéhez kell. Tudom, hogy ez kamukovász, de szerintem hozzátett a tészta állagához. Turmixszal is dolgozhatunk, én simán kézzel csináltam.
PITETÉSZTA KÉSZÍTÉSE:
130 gr gluténmentes kelt tészta lisztkeverék
270 gr rizsliszt
1 tojás
30 gr nyers nádcukor (ha kifejezetten édes tésztát szeretnél - ellenkező esetben használj kevesebbet)
170 gr laktózmentes vaj
125 gr kovász (ha nincs, készítsd el, vagy használj élesztőt, de akkor kevesebb lesz a tészta is!)
A száraz összetevőket egy tálban elkeverjük, a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a kovászt és a tojást, majd jól átgyúrjuk, és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Az idő leteltével egy 20 cm-es torta vagy piteformát kivajazunk, kilisztezünk, és belenyomkodjuk a tésztát (a szélére is). Egy keveset kihagyunk a tetejére. Nehezéket teszünk bele (én egy jénai tetejét használtam), és 20 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.
A tészta receptjét itt találtam: https://cookpad.com/hu/receptek/12951180-kovaszos-pite?fbclid=IwAR2NedrfWqEUXNHkXvXPfdx9Iu3EQ-vbdIbadZcXEMhthoR64R7pRSOL0fk
TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE:
4 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj/libazsír
1-2 ujjnyi házi szalonna apróra vágva (opcionális)
2 kisebb padlizsán
1 kisebb cukkíni
2 szál újhagyma (ha nem bírod, csak a zöldjét használd)
6-8 ek vöröslencse (elhagyható, ebben az esetben kevés liszttel sűrítsd majd a tölteléket, mielőtt ráteszed a paradicsomkonzervet)
4 tojás (elhagyható)
1 doboz aprított paradicsom (ha nem bírod, használ rizs/zabtejszínt)
só, frissen őrölt bors
oregano, bazsalikom, kakukkfű, babérlevél ízlés szerint
víz
Egy nagy serpenyőben felhevítjük a zsiradékot. A zöldségeket (és ha használunk, a szalonnát) apróra vágjuk, és megpirítjuk. Ha nem használunk vöröslencsét, ezen a ponton megszórjuk a tölteléket 2 ek gluténmentes liszttel. Ha használunk, beletesszük azt is és a paradicsom konzervet is, majd fűszerezzük. (Vaták esetleg a töltelékbe is tehetnek egy kevés nádcukrot). Végül felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és fedő alatt addig főzzük, míg a lencse megpuhul (gyorsan kész). Ekkor beleütjük a tojásokat, és fedő nélkül átkevergetve adunk még neki egy-két percet.
VÉGÜL ÖSSZEÁLLÍTJUK A PITÉT: a tölteléket a formában várakozó tésztába kanalazzuk, elsimítjuk, a maradék tésztát pedig a tetejére csipkedjük. 200 fokon addig sütjük, míg a tetején lévő tésztadarabkák is elkészülnek (kb. 15 perc).
Jó étvágyat! :)