Padlizsános pite

Kicsit kell vele babázni, de könnyen elkészíthető, és méltó lezárása a böjti időszaknak ez a kitűnő gluténmentes (kovászos) pite! A kovászt el is hagyhatod belőle, helyette dolgozhatsz élesztővel. A végeredmény nagyon finom, egy jó kis salátával megállja a helyét vendégségben is!

zoldsegespite1.jpg

 

KOVÁSZ KÉSZÍTÉSE:

4 dkg porélesztő

4 dkg kristálycukor

4 ek gluténmentes lisztkeverék (Barbara)

2 dl langyos víz

Ha van kovászunk, tök jó, ha nincs, megpróbálhatunk gyorskovászt készíteni a gluténmentes lisztkeverékből. Én Barbara lisztet használtam, azon volt ehhez egy recept. Keverjük csomómentesre a hozzávalókat, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 15 percig. Ebből kb. meglesz a mennyiség, ami a pitéhez kell. Tudom, hogy ez kamukovász, de szerintem hozzátett a tészta állagához. Turmixszal is dolgozhatunk, én simán kézzel csináltam.

 

PITETÉSZTA KÉSZÍTÉSE:

130 gr gluténmentes kelt tészta lisztkeverék

270 gr rizsliszt

1 tojás

30 gr nyers nádcukor (ha kifejezetten édes tésztát szeretnél - ellenkező esetben használj kevesebbet)

170 gr laktózmentes vaj

125 gr kovász (ha nincs, készítsd el, vagy használj élesztőt, de akkor kevesebb lesz a tészta is!)

A száraz összetevőket egy tálban elkeverjük, a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a kovászt és a tojást, majd jól átgyúrjuk, és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Az idő leteltével egy 20 cm-es torta vagy piteformát kivajazunk, kilisztezünk, és belenyomkodjuk a tésztát (a szélére is). Egy keveset kihagyunk a tetejére. Nehezéket teszünk bele (én egy jénai tetejét használtam), és 20 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.

zoldsegespite2.jpg

A tészta receptjét itt találtam: https://cookpad.com/hu/receptek/12951180-kovaszos-pite?fbclid=IwAR2NedrfWqEUXNHkXvXPfdx9Iu3EQ-vbdIbadZcXEMhthoR64R7pRSOL0fk

 

TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE:

4 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj/libazsír

1-2 ujjnyi házi szalonna apróra vágva (opcionális)

2 kisebb padlizsán

1 kisebb cukkíni

2 szál újhagyma (ha nem bírod, csak a zöldjét használd)

6-8 ek vöröslencse (elhagyható, ebben az esetben kevés liszttel sűrítsd majd a tölteléket, mielőtt ráteszed a paradicsomkonzervet)

4 tojás (elhagyható)

1 doboz aprított paradicsom (ha nem bírod, használ rizs/zabtejszínt)

só, frissen őrölt bors

oregano, bazsalikom, kakukkfű, babérlevél ízlés szerint

víz

Egy nagy serpenyőben felhevítjük a zsiradékot. A zöldségeket (és ha használunk, a szalonnát) apróra vágjuk, és megpirítjuk. Ha nem használunk vöröslencsét, ezen a ponton megszórjuk a tölteléket 2 ek gluténmentes liszttel. Ha használunk, beletesszük azt is és a paradicsom konzervet is, majd fűszerezzük. (Vaták esetleg a töltelékbe is tehetnek egy kevés nádcukrot). Végül felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és fedő alatt addig főzzük, míg a lencse megpuhul (gyorsan kész). Ekkor beleütjük a tojásokat, és fedő nélkül átkevergetve adunk még neki egy-két percet.

VÉGÜL ÖSSZEÁLLÍTJUK A PITÉT: a tölteléket a formában várakozó tésztába kanalazzuk, elsimítjuk, a maradék tésztát pedig a tetejére csipkedjük. 200 fokon addig sütjük, míg a tetején lévő tésztadarabkák is elkészülnek (kb. 15 perc).

Jó étvágyat! :)