Vegán bolognai

Tábori élmények

 

Nemrég csodálatos női körben volt alkalmam elmélyíteni kismamajóga oktatói tudásom. Tanárom Kornhoffer Tünde jógaterapeuta, az Aranycsillag Jóga vezetője, az Anaya női-, gyermek-, tini- és kismama jóga édesanyja volt, társaim fantasztikus nők, minden korosztályból. Számtalan megható és felemelő, vagy épp iszonyú vicces pillanatot adott ajándékba az intenzív hét.

Számomra azért is nagyon izgalmas volt, mert új helyzetben próbálhattam ki magam: én etettem a lányokat. Tulajdonképpen olyan volt pont, mint egy tábor, csak én hazajöttem aludni. Ennek kapcsán osztok meg veletek néhány kipróbált receptet. Kemény munka volt, de nagyon élveztem, és sikert arattak az ételek is - hála Istennek!

Kezdjük valami egyszerűvel:

VEGÁN BOLOGNAI MAKARÓNI

Egy nagy kedvenc vegán, gluténmentes változata. Ha szénhidrát szegényebben ennéd, pl. fogyókúra, IR diéta, vagy egyéb miatt, javaslom hozzá a cukkíni spagettit! És hagyd ki a cukrot, nem feltétel a szuper ízekhez! Ha nem vagy olyan szigorú magaddal, választhatod a sima durumtésztát és a valódi sajtot is, természetesen. Így esélyes, hogy a gyerekek is szeretni fogják!

veganbolognai2.jpg

HOZZÁVALÓK (6 személyre)

A tésztához:

2 zacskó kukoricalisztből készült spagetti tészta

2 ek hidegen sajtolt olívaolaj

1 ek só

 

A szószhoz:

250 gr vöröslencse

2 ek vegamix

2 babérlevél

2 aprított konzerv paradicsom

2 nagy fej vöröshagyma

3 szál közepes sárgarépa

2 szál halványító zeller (szárzeller)

4 gerezd fokhagyma

só, frissen őrölt bors, bazsalikom, oregano, kakukkfű ízlés szerint (részemről lehetőleg friss, és sok)

2 ek nádcukor (elhagyható)

4 ek kókuszolaj

 

A szóráshoz:

vegán cheddar sajt és/vagy:

pirított kókuszchips és/vagy:

sörélesztő pehely

 

A salátához:

3 kígyóuborka

fél citrom leve (vagy kicsit több)

1, 5 ek erdei méz/fenyőméz

frissen őrölt vegyes bors

1-2 ek olívaolaj

hántolt napraforgómag

 veganbolognaitotal.jpg

 

ELKÉSZÍTÉS:

Tegyük fel főni a vöröslencsét 2 ek sós vegamix-szel és a babérlevéllel. Nem kell beáztatni, anélkül is nagyon gyorsan megfő! A levét félretehetjük, hátha szükség lesz rá a szószhoz. A babérlevelet vegyük ki, ha elkészült!

Amíg fő, kevés kókuszolajon karamellizáljuk az apróra vágott vöröshagymát. A sárgarépát és a szárzellert finomra reszeljük sajtreszelőn, vagy nagyon apróra vágjuk aprítógépben. Ezt is rádobjuk a hagymára, és összepirítjuk. Mehet rá a cukor, ha használunk, ezzel is kevergessük egy percig. Aztán a megfőtt, leszűrt vöröslencse - ezen a pontos tehetünk rá 1-2 ek kukoricalisztet, hogy sűrűbb legyen, de nem muszáj. Majd ráöntjük a két paradicsom konzervet, és fűszerezzük - mehet bele a kipréselt fokhagyma is.

Közben a tészta is megfő némi sóval. Ha elkészült, szűrjük le (a főzővizéből tehetünk a mártásba 1-2 kanállal), és forgassuk meg 2 ek olívaolajban, hogy ne ragadjon össze.

Az uborkasalátához reszeljük le az uborkát karikákra, sózzuk, borsozzuk, tegyük rá a mézet, az olajat és a citromlét, majd szórjuk meg napraforgómaggal.

A spagettit tálaláskor pirított kókuszpehellyel, vegán, vagy sima sajttal, esetleg sörélesztővel szórjuk meg.

Jó étvágyat!