Nyaralós kajtárkodás
Remélem feltűnt, hogy nem igazán posztolok - ha igen, az azt jelenti, hogy olvasóim vagytok! Az ok az utazgatásban keresendő, melynek kapcsán abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy zömmel mások főznek rám. A hétvége és a jövő hét még a pihenésé és az őszi szezonra készülésé, most azonban adnék egy rövid áttekintést nyári kalandjaimról, és egy irtó egyszerű vacsireceptet, ami nálunk a nyaralós hazaérkezés kapcsán pont éjjel fél tízre készült el. Hát igen.
A recept a bejegyzés alján lesz, akit az érdekel, görgessen egyből oda! :)
Nos tehát. Kezdődött ott, hogy nyár elejére leszoktam a cigiről, legalábbis már több, mint két hónapja nem gyújtottam rá, és még csak nem is híztam ennek kapcsán - istenien érzem magam, szeretettel ajánlom a fülakupunktúrát mindenkinek, aki hasonló cipőben jár.
Volt egy kisebb befőző szekcióm is, ahol gyömbéres eperlekvár, fahéjas meggylekvár, cseresznyelekvár, friss erdei zöldfűszerekkel készült koviubi és meggylikőr született, de még vannak terveim a nyár végi, ősz eleji napokra is.
Aztán a Női Jógaterapeuta Képzés részeként voltam egy szuper táborban Pannonhalmán, ahol Csilla barátnőm főztjét ettem egy komplett hétig - vega, glutén- és laktózmentes, 90%-ban tejmentes verzióban. Ráadásul gongra a megfelelő időben, naponta háromszor, a jóga gyakorlataival megtámogatva. Az az igazság, hogy ez nem meglepő módon nagyon rendbe rakott, igyekszem itthon is folytatni, az utazgatás miatt egyelőre kompromisszumokkal.
Merthogy utána szinte rögtön indultam is a családdal a Tiszára (előtt azért még hivatalosan is asztrozófus lettem <3), kedves barátok karéjában, s ott szintén nem én főztem, hanem barátném anyukája - mindenféle finomat, ám közel sem a fenti jógikus napirend szerint éltem. Nem, itt inkább a sátrazós, időtlenségben lebegős, este nótázós-sztorizós-pálinkázós élmények vártak, de itt is tanultam újat. Méghozzá házigazdánktól, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet nyugalmazott vezetőjétől, aki évtizedek óta gyűjti a jobbnál jobb recepteket - mindegyikben van szalonna, hagyma meg zsír, és csodálatos még olvasni is őket. Részéről egy frenetikus vaddisznó pörkölttel járult hozzá közös vacsoráinkhoz, amit meg is örökítettem. Komolyan mondom, szinte zenélt. Jó sok vörösbor volt benne. Íme:
Aztán következett elképesztően pihentető három napunk imádott Nógrád megyénkben, Zsuzsi barátnőmnél, ahol most a növényi tejek világából kóstoltam számomra újat, és elképesztő mennyiségű, tárcsán sütött húst és zöldséget fogyasztottam el.
A nyár folyamán vacsizni is voltunk párszor Mátéval, erről majd egy összefoglaló posztot láthattok nemsokára.
És most a tegnap esti vacsi, ami olyan későn lett kész, hogy reggelizni sem tudtam utána. Pontos mennyiségekkel most nem tudok szolgálni, álmos voltam, éhes, és rozéztam közben, de finom lett!
KÉSŐ ESTI PULYKA (gluténmentes)
Hozzávalók:
2 ek kókuszzsír (vagy más zsiradék)
1/2 kg pulykamellfilé
1 ujjnyi szelet (minimum) kolozsvári szalonna
1 doboz szójatejszín (helyettesíthető más növényi tejszínnel is, semlegesebb íze miatt rizstejszínnel pl., vagy használhatunk főzőtejszínt is)
1 doboz aprított paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
2 nagy marék friss bazsalikom
ujjnyi friss gyömbér
só, frissen őrölt bors
2 ek pirospaprika
2 dl rozé (minimum)
1 marék apróra vágott sós mogyoró
1 zacskó feta
spagetti tészta (hagyományos, vagy gluténmentes kukoricatészta)
olívaolaj (az elkészült tésztára)
Elkészítés:
A kókuszzsírt egy nagy serpenyőben kis lángon felhevítjük. Közben apróra vágjuk a vöröshagymát, és rádobjuk. Mehet rá a szalonna is, lassan pirítjuk őket együtt. Aztán jön az apróra vágott gyömbér, és a kis kockákra szeletelt pulykahús. Sózzuk, borsozzuk. Ha megpirult, fedő alatt pároljuk még egy kicsit. Aztán rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük a roséval, paradicsomszósszal, tejszínnel, beletörjük a fokhagymát. Most már az aprított mogyoró és a friss bazsalikom is belekerülhet, összerottyantjuk, s voilá!
Közben persze tésztát is főzünk sós vízben, amit nem öblítünk le, viszont meglocsoljuk kevés hidegen sajtolt olívaolajjal, mikor elkészült. Tányérra szedjük, a tetejére kanalazzuk a ragut, s megszórjuk fetával, ha maradt (nem maradt :( ), bazsalikommal is. A gyerek is imádta!
Jó étvágyat!