Fügés-mézes csirkecombok

Mabon...

...vagy őszi napéjegyenlőség, ahogy tetszik. Előbbi eléggé kelta elnevezés, utóbbi meg kissé nehézkes - még keresem a megfelelő nevet az ünnepnek, amellyel szerepeltethetem a privát naptáramban. Az ide vonatkozó spirit talán mindenki ismeri: e naptól (idén szeptember 23.) rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák, befelé indul a lélek. Előtte azonban buli van: hálaadó lakoma!

oszicsirkekesz2.jpg

Ami az ünnepet illeti, arról bővebben itt írok:

https://www.facebook.com/magikusnoutja/photos/a.1110201909178542/1201482460050486/?type=3&theater

és itt:

https://www.facebook.com/magikusnoutja/photos/a.1110201909178542/1201504793381586/?type=3&theater

És akkor most lássuk az ünnepi vacsit, amivel erre az alkalomra készültem!

 

HOZZÁVALÓK:

5 ek libazsír

6 egész csirkecomb

2 közepes cékla

6 friss füge

6 szem édes szilva (vagy egy marék aszalt szilva)

frissen őrölt színes bors

1 ek nádcukor

2 rozmaringág

néhány kakukkfű ág

 

A PÁCHOZ:

1 ek libazsír

1 ek citromlé

1 ek dijon mustár (magos)

1 ek virágméz

3 gerezd fokhagyma kipréselve

1 ek apróra vágott friss gyömbér

 

Egy nagy tepsit kb. fél ek libazsírral kikenünk. A céklát negyedeljük, majd fél cm vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk  nádcukorral, majd szétterítjük a tepsi alján.

A csirkecombokat besózzuk. A páchoz mindent összekeverünk, és alul-felül bekenjük vele a húst. Ha van időnk, pihentessük így 1-2 órán át a hűtőben. Majd a csirkecombokat a céklára fektetjük. A friss fügét negyedeljük, a szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk. (A következő menetet édes szilvával, vagy aszalt szilvával készítem - ez a szilva a vártnál savanyúbb lett.) A gyümölcsöket a csirkecombok közé tesszük, enyhén megsózhatjuk-borsozhatjuk. Végül rátesszük a zöldfűszereket, és 180 fokon addig sütjük, míg a bőre ropogós lesz, a belseje pedig jól átsül. Nem kell alá víz, lesz leve elég! Sülés közben meg is lehet kicsit kenegetni vele, de lehet, hogy le is önthetsz belőle.

oszicsirketanyeron2.jpg

Én kurkumás jázminrizzsel készítettem, s tökmagolajos-vörösáfonyás salátával tálaltam. Jó étvágyat! :)