Fügés-mézes csirkecombok
Mabon...
...vagy őszi napéjegyenlőség, ahogy tetszik. Előbbi eléggé kelta elnevezés, utóbbi meg kissé nehézkes - még keresem a megfelelő nevet az ünnepnek, amellyel szerepeltethetem a privát naptáramban. Az ide vonatkozó spirit talán mindenki ismeri: e naptól (idén szeptember 23.) rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák, befelé indul a lélek. Előtte azonban buli van: hálaadó lakoma!
Ami az ünnepet illeti, arról bővebben itt írok:
https://www.facebook.com/magikusnoutja/photos/a.1110201909178542/1201482460050486/?type=3&theater
és itt:
https://www.facebook.com/magikusnoutja/photos/a.1110201909178542/1201504793381586/?type=3&theater
És akkor most lássuk az ünnepi vacsit, amivel erre az alkalomra készültem!
HOZZÁVALÓK:
5 ek libazsír
6 egész csirkecomb
2 közepes cékla
6 friss füge
6 szem édes szilva (vagy egy marék aszalt szilva)
só
frissen őrölt színes bors
1 ek nádcukor
2 rozmaringág
néhány kakukkfű ág
A PÁCHOZ:
1 ek libazsír
1 ek citromlé
1 ek dijon mustár (magos)
1 ek virágméz
3 gerezd fokhagyma kipréselve
1 ek apróra vágott friss gyömbér
Egy nagy tepsit kb. fél ek libazsírral kikenünk. A céklát negyedeljük, majd fél cm vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk nádcukorral, majd szétterítjük a tepsi alján.
A csirkecombokat besózzuk. A páchoz mindent összekeverünk, és alul-felül bekenjük vele a húst. Ha van időnk, pihentessük így 1-2 órán át a hűtőben. Majd a csirkecombokat a céklára fektetjük. A friss fügét negyedeljük, a szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk. (A következő menetet édes szilvával, vagy aszalt szilvával készítem - ez a szilva a vártnál savanyúbb lett.) A gyümölcsöket a csirkecombok közé tesszük, enyhén megsózhatjuk-borsozhatjuk. Végül rátesszük a zöldfűszereket, és 180 fokon addig sütjük, míg a bőre ropogós lesz, a belseje pedig jól átsül. Nem kell alá víz, lesz leve elég! Sülés közben meg is lehet kicsit kenegetni vele, de lehet, hogy le is önthetsz belőle.
Én kurkumás jázminrizzsel készítettem, s tökmagolajos-vörösáfonyás salátával tálaltam. Jó étvágyat! :)