Rózsás Ribizlitorta

Egy tökéletes nyári találmány!

Ennél finomabb sütit mostanában nem ettem, tiszta haszon, hogy fel tudok ilyeneket találni. Komolyan mondom, próbáljátok ki! Éppen zajlik a ribizliszezon, jön a hétvége - ne tétovázzunk! :) Csupa csoki tészta, könnyű krém, ráadásul a rózsa és banán finoman hűt is.

rozsasribizlitorta.jpg

CSUPACSOKI TORTA ALAP

Ezt a receptet a neten találtam, és néhány dolgot változtattam rajta, hogy jó torta alap legyen - ebben az esetben növeltem a sütési időt, illetve a cukor mennyiségét (utóbbit duplájára), valamint tettem bele tojást is. Az eredeti, vegán receptet itt találod:

http://www.cookta.hu/hir/20190109-bananos-csokis-suti-egyszeruen-isteni-es-vegan?fbclid=IwAR2HiCtUWpHDHKGihrxAaTqt54FOReszEpbt7Is4XPNJYARA55NdjbMTIh0

Ez a csokitorta önmagában is megállja a helyét, de érdemes felcsicsázni. Ez a recept pedig saját, így ha közzé teszed, hivatkozz a blogra! Köszi :)

Hozzávalók:

30 dkg rizsliszt/glutén mentes süteményliszt

3 érett banán (vagy 2 banán, és a növényi tejkészítésből visszamaradt paszta kis cukorral)

20-25 dkg nádcukor

4 ek kakaópor

1 tk sütőpor

1 kk szódabikarbóna

1 tojás

2,5 dkg laktózmentes margarin/laktózmentes vaj/kókuszzsír

2,5 dl növényi tej

4 ek étcsokipasztilla/fél tábla reszelt étcsokoládé (tejmentes)

 

A száraz hozzávalókat összekeverjük. A zsiradékot felolvasztjuk. A banánból és a tejből turmixot készítünk. Egy keverőtálba töltjük a száraz hozzávalókat, a turmixot, a (kissé visszahűtött) zsiradékot és a tojást, és jól elkeverjük. Folyékony tésztát kapunk. 26 cm-es kapcsos tortaformába töltjük, amit előtte sütőpapírral kibélelünk. 175 fokon 1,5 órát sütöttem, ez így pont tökéletes volt, de már 40 perc után érdemes tűpróbát végezni. Mikor megsült, pár perc után óvatosan levesszük a tortaforma oldalát, és hagyjuk hűlni. Kicsit később rácsra téve teljesen hagyjuk kihűlni. Szerintem tölthető is, ki is fogom próbálni, de nem muszáj - így is tökéletes, hogy a tetejére megy a krém.

rozsasribizlitortaszelet.jpg

RIBIZLI ZSELÉ

250 gr ribizli

75-80 gr cukor

6-8 gr pektin (Dr. Oetkert használtam)

 

Két lehetőségünk van: vásárolunk egyet készen - vagy pár perc alatt gyártunk frisset. Szezonban az utóbbit javasolnám, összehasonlíthatatlanul jobb lesz. Vegyünk (szedjünk) ribizlit, szemezzük le (5 perc), és dobjuk egy lábosba. Szórjuk rá a cukorral elkevert pektint, és kicsit nyomkodjuk meg krumplinyomóval. Kis lángon forraljuk fel, és főzzük 5 percig. Próbakő: egy kiskanálnyit tegyünk tányérra, és várjuk meg, míg kihűl. Ha megdermed, akkor jó lesz, levehetjük a tűzről  lekvárt (ha nem, főzzük még egy kicsit, vagy adjunk még hozzá késhegynyi pektint).

Ezt kenjük a teljesen kihűlt csokis tortára. Ha kihűlt, ennek a tetejére jön a:

 

RÓZSA KRÉM

250 gr laktózmentes mascarpone

200 ml laktózmentes habtejszín (legyen hideg!)

70 gr porcukor

1 zacskó Dr Oetker ZselatinFix

1-2 ek rózsaszirup

 

A rózsakrém helyett ribizlis krémet is készíthetünk, ribizliszörp használatával. A habtejszínt géppel felverjük, majd belekeverjük a cukrot, a rózsaszirupot, a ZselatinFixet és a mascarponét, végül a krémet a tortára halmozzuk, elegyengetjük. Tegyük hűtőbe legalább pár órára, hogy a krém jól megdermedjen! A kész tortát friss ribizlivel, és/vagy kandírozott rózsaszirmokkal (nekem erre nem volt most időm) díszítsük. Garantált siker!

Fényes nyári napokat kívánok!

rozsasribizlitorta2.jpg