Sütőtökös szendvicskrém

Sütőtökből mindent IS lehet készíteni - erre tavaly ősszel jöttem rá, mikor Isten kegyelméből véletlenül teli lett vele a kert. Márciusban, palántázáskor ugyanis a kerti humuszból kikelt néhány tökpalánta a beültetett paradicsomok mellett, és olyan kis életerősek voltak, hogy adtunk nekik egy esélyt. Nagyon megérte!

sutotokosszendvicskrem.jpg

A sütőtök általában elég nagy. Épp ezért érdemes egyszerre megsütni/főzni, s aztán kisebb adagokra szétszedni, hogy készülhessen belőle többféle étel is. A maradék sütőtökpüréből most isteni mártogatós/szendvicskrém készült, 3 perc munkával. Vegánosítható, tejmentesíthető. Lássuk!

HOZZÁVALÓK:

1 adag (kb. 4 dl) sütőtök püré (nekem főtt volt)

1 ujjnyi füstölt kolbász apróra vágva (lehet vegán is)

1 tk zsír/olaj

laktózmentes tejföl/növényi joghurt ízlés szerint

1 ek kapribogyó

frissen őrölt bors

 

Az apróra vágott kolbászt pici zsiradékon megpirítjuk. Hozzákeverjük a sütőtökpürét, és levesszük a tűzről. Hagyjuk nagyjából kihűlni, majd mehet bele a kapri és a tejföl. Fűszerezzük, egy villával jól kikeverjük, és voilá: kész a fincsi szendvicskrém, ami nachoshoz is ideális mártogatós.

Tejmentesítheted, mert biztos, hogy növényi joghurttal is finom. Ha szeretnéd, vegánosítható is a kolbász elhagyásával, esetleg vegán kolbásszal.