Muladhara Curry

A gyökércsakra étele

Mostanában nem árt minden eszközt bevetni alapvető biztonságérzetünk megtartásáért. Erre szolgál ez a zöldséges finomság is, amely kifejezetten a gyökércsakra, a Muladhara területére hat. Van benne ugyanis néhány gyökérzöldség: cékla, sárga- és fehérrépa, gyömbér. Ezek, mivel a föld alatti részüket fogyasztjuk, ezt a minőséget is hordozzák, vagyis kiválóan földelnek. Ja, és finomak. Íme!

ceklacurryjo.jpg

 

HOZZÁVALÓK:

1 nagy fej cékla

1 szál sárgarépa

1/2 szál fehérrépa

hidegen sajtolt napraforgó olaj

1-2 dl növényi tejszín

2 púpozott evőkanál paradicsom püré

víz

1 ek gluténmentes liszt

frissen őrölt bors

1 bio zöldség-/tyúkhúsleves kocka (elhagyható)

1 tk fekete mustármag

1 tk római kömény

1 tk kurkuma

1 ek friss gyömbér

1 kk őrölt koriander (vigyázz vele, van, aki utálja)

1 kk őrölt görögszénamag (ha van otthon)

VAGY: válassz a fenti fűszerek helyett egy szimpatikus curry keveréket.

1 csokor petrezselyem

 

KÖRET: basmati rizs

EXTRA: édes-csípős ragacsos dió (dió, erőspaprika krém, nyers nádcukor)

 

A zöldségeket és a gyömbért pucold meg. A céklát kockázd falatnyira, a sárga- és fehérrépát kisebbre. A gyömbért aprítsd fel olyan apróra, mintha fokhagymát aprítanál. Tegyél egy lábos aljába 1-2 mm vastagon olajat. Kezdd el lassan melegíteni. Tedd bele a fekete mustármagot és a római köményt, majd fedd le. Várd meg, míg a magok kipattognak, majd tedd bele a gyömbért is, és pirítsd át.

Ezután jöhetnek bele a felkockázott zöldségek. Pirítsd át őket egy kissé.

Majd add hozzá a többi fűszert és a lisztet. Kever jól el.

Most tedd bele a növényi tejszínt és a paradicsompürét, tedd bele a leveskockát ha használsz, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt főzd puhára.

Közben készítsd el a basmati rizst.

Ha szeretnél a tetejére ragacsos diót készíteni, akkor egy marék diót dobj bele egy lábosba, tegyél rá egy evőkanál nyers nádcukrot és némi erőspaprika krémet, majd kezdd lassan melegíteni, míg a cukor karamellizálódik. Kevergesd is, hogy bevonja a diót. Ha kihűlt, szór az elkészült curry tetejére a petrezselyemmel együtt.

Fogyaszd ezt az ételt, ha úgy érzed, túlságosan "elszálltál", ideges vagy, remegsz, nem bírsz koncentrálni, esetleg nem érzed biztonságban magad, és földelned kell.

Jó étvágyat! :)