Muladhara Curry
A gyökércsakra étele
Mostanában nem árt minden eszközt bevetni alapvető biztonságérzetünk megtartásáért. Erre szolgál ez a zöldséges finomság is, amely kifejezetten a gyökércsakra, a Muladhara területére hat. Van benne ugyanis néhány gyökérzöldség: cékla, sárga- és fehérrépa, gyömbér. Ezek, mivel a föld alatti részüket fogyasztjuk, ezt a minőséget is hordozzák, vagyis kiválóan földelnek. Ja, és finomak. Íme!
HOZZÁVALÓK:
1 nagy fej cékla
1 szál sárgarépa
1/2 szál fehérrépa
hidegen sajtolt napraforgó olaj
1-2 dl növényi tejszín
2 púpozott evőkanál paradicsom püré
víz
1 ek gluténmentes liszt
só
frissen őrölt bors
1 bio zöldség-/tyúkhúsleves kocka (elhagyható)
1 tk fekete mustármag
1 tk római kömény
1 tk kurkuma
1 ek friss gyömbér
1 kk őrölt koriander (vigyázz vele, van, aki utálja)
1 kk őrölt görögszénamag (ha van otthon)
VAGY: válassz a fenti fűszerek helyett egy szimpatikus curry keveréket.
1 csokor petrezselyem
KÖRET: basmati rizs
EXTRA: édes-csípős ragacsos dió (dió, erőspaprika krém, nyers nádcukor)
A zöldségeket és a gyömbért pucold meg. A céklát kockázd falatnyira, a sárga- és fehérrépát kisebbre. A gyömbért aprítsd fel olyan apróra, mintha fokhagymát aprítanál. Tegyél egy lábos aljába 1-2 mm vastagon olajat. Kezdd el lassan melegíteni. Tedd bele a fekete mustármagot és a római köményt, majd fedd le. Várd meg, míg a magok kipattognak, majd tedd bele a gyömbért is, és pirítsd át.
Ezután jöhetnek bele a felkockázott zöldségek. Pirítsd át őket egy kissé.
Majd add hozzá a többi fűszert és a lisztet. Kever jól el.
Most tedd bele a növényi tejszínt és a paradicsompürét, tedd bele a leveskockát ha használsz, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt főzd puhára.
Közben készítsd el a basmati rizst.
Ha szeretnél a tetejére ragacsos diót készíteni, akkor egy marék diót dobj bele egy lábosba, tegyél rá egy evőkanál nyers nádcukrot és némi erőspaprika krémet, majd kezdd lassan melegíteni, míg a cukor karamellizálódik. Kevergesd is, hogy bevonja a diót. Ha kihűlt, szór az elkészült curry tetejére a petrezselyemmel együtt.
Fogyaszd ezt az ételt, ha úgy érzed, túlságosan "elszálltál", ideges vagy, remegsz, nem bírsz koncentrálni, esetleg nem érzed biztonságban magad, és földelned kell.
Jó étvágyat! :)