Sütőtökös kuglóf (GM, LM)

Ha kell valami finom hétvégére, és nem akarsz vele sokat vacakolni - igazi téli finomság ez a sütőtökös kuglóf! Hosszú idő után ez volt az első, amit végre enni tudtam ebben a műfajban, miután kiderült, hogy glutén érzékeny vagyok. És ami a legjobb, nem csak finom, de gyönyörű is! <3 A sütőtököt helyettesítheted almával (ha tudod enni, FODMAP-on nem javasolt), vagy banánnal is. Se dagasztás, se kelesztés, ez egy csoda!

sutotokoskuglof.jpg

HOZZÁVALÓK:

225 gr laktózmentes vaj/margarin

225 gr cukor/glükonon

225 gr rizsliszt

3 tojás

1,5 tk fahéj

300 gr sütőtök püré (sült vagy főtt, nem számít)

ízlés szerint laktózmentes (vagy cukormentes) reszelt étcsoki (elhagyható)

1,5 bio narancs reszelt héja (vagy zacskós narancshéj, de az sokszor cukrozott!)

1/2 zacskó sütőpor

sutotokoskuglof2.jpg

A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tököt, a tojást és az elkevert szárazanyagot. Néhány percig tovább keverjük. Kivajazott-lisztezett vagy szilikon kuglóf formába öntjük, 180 fokon sütjük minimum 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük! Ezzel a mennyiséggel a magas, 23,5 cm-es kuglóf formám nem lett teli, de így is nagyon szép lett. Várjuk meg,míg kihűl a formában, utána óvatosan rácsra boríthatjuk.

Reggelinek is tökéletes :)

A receptet innen lőttem: glutenerzekeny.hu (Kohári Évi receptje)