Kókuszos almaleves

ER Ismét egy gyors, vegán, böjti leves. Kókusztejszínnel és kókusszal készül, ami az ayurvéda szerint hűtő hatású, de vannak benne melegítő fűszerek. Ha nagyon fázósak vagyunk, kókusz helyett válasszunk másféle növényi tejet vagy tejszínt, pl. zabot - vagy készítsük melegebb napokon.

kokuszos-makos_almaleves.jpg

HOZZÁVALÓK (3 személyre)

 

3 nagy szem alma

1-2 ek ghí/ növényi olaj

1-2 ek kókuszliszt/rizsliszt

kukuszreszelék

½ doboz kókusztejszín

ujjnyi friss gyömbér

1 fahéjrúd

1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

2 ek nyerscukor (elhagyható, ha nem akarunk édeset - vagy helyettesíthető mézzel, stiviával, rizssziruppal, stb.)

mák a tálaláshoz

 

A ghít egy lábosban felolvasztjuk. Beledobjuk a fahéjat, kis lángon hagyjuk kinyílni. Mikor már majdnem kinyílt, rádobjuk a gyömbért, megpirítjuk, majd beletesszük a cukrot és elkeverjük. Rátesszük a meghámozott, kimagozott, felkockázott almát és a szegfűszeget. A fahéjrudat az almák közé ügyeskedjük, hogy ne égjen meg. Megszórjuk 1-2 ek kókuszliszttel, elkeverjük. Kevés vízzel felöntjük és puhára pároljuk. Beletesszük a kókuszreszeléket, majd a kókusztejszínt, vízzel felöntjük és összelobbantjuk. Mikor kész, kivesszük a fahéjrudat és összeturmixoljuk a levest. Tálaláskor darált mákkal, kókuszreszelékkel, kókusz chipssel megszórjuk.

 

Ez a leves sajnos nem igazán az alacsony fodmap és fruktóz diéta barátja, de cukormentesen készítve beilleszthető az alacsony  CH tartalmú étrendbe.

 

Jó étvágyat hozzá!